Typer av svensk musik

Förutom den välkända popmusiken som exporteras från Sverige har vi några andra typer av musik som är populära både här och internationellt. “The Gothenburg Sound” är en melodisk death metal som kommer från Göteborg och band som At the Gates, In Flames och Dark Tranquility var pionjärer inom detta. Denna genre blandar in fler harmonier och melodier än vad deathmetal vanligtvis gör i övrigt och det är här den svenska influensen gjorde sig starkast.

Svensk hiphop är en annan typ av musik som av förklarliga skäl inte gjort sig så väldigt populärt utomlands, då den är på svenska. Den har dock lyckats få enorm popularitet i Sverige vid vissa tillfällen. Ett av dessa var när rapparen Petter släppte sitt album Bananrepubliken, då singel efter singel blev en radiohit under något års tid. Promoe, Snook. Fattaru och Ken Ring är exempel på andra svenska hiphopakter som nått framgångar i landet. Adam Tensta, Thomas Rusiak och Looptroop är exempel på artister som nådde internationell framgång genom att rappa på engelska.

Dansband är en egen svensk geEDM_MOLLYnre som uppstod på sjuttiotalet. Ett dansband eller ett svensktoppsband blandar främst swing, schlager och country men innehåller även influenser ifrån gammaldans, jazz och rock. Man dansar ofta pardans till denna typ av musik. Arvingarna och Sven-Ingvars är två av de mest kända dansbanden.

En annan typiskt svensk musikstil är folkmusiken, en genre som hade sin peak på sextiotalet. Den kommer inte nödvändigtvis ifrån Sverige men det är en stil som spelades mycket på landsbygden och det är något som vi har mycket av i vårt land. Inom folkmusiken i Sverige är användandet av visor eller dikter ganska flitigt. I Sverige finns en rik tradition av visor i populärmusiken, även kallat vispop. Cornelis Vreeswjik är ett äldre exempel och Lars Winnerbäck ett nyare exempel på artister av detta slag.

Slutligen har vi EDM, electronic dance music, som blivit enormt populärt och trendigt och Sverige dominerar just nu ofta de internationella topplistorna i denna genre.