Sverige: Varför är svensk musik så populär?

Det stora internationella genombrottet för svensk musik började med Abba. Det var ett band som tog världen med storm på sjuttiotalet. De vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo år 1974 och som stack ut med sin originalitet. Bandet hade mängder med hitlåtar. På 1980-talet tog Roxette över som den stora popexporten och blev också en internationell succé. 1990-talet producerade fler väldigt populära band som till exempel Ace of Base.

1990-talet producerade en hel del duktiga låtskrivare och musikproducenter som skrev hitlåt efter hitlåt åt de stora popartisterna i USA som Britney Spears, Backstreet Boys och Katy Perry. Svensk popmusik fick ett star1425035685_597961_64kt internationellt rykte och med ett starkt rykte får folk upp ögonen ännu mer för vad som har skapats och vad som är på väg att skapas i Sverige. Man vill veta vilka som skapar och hur, vilket öppnar fler dörrar och möjligheter till internationella samarbeten, möjligheter att synas och att bli respekterad och omtyckt för vad man gör.

En annan förklaring av svensk musiks popularitet är att konsekvensen av framgångar är att folk blir inspirerade till att vilja göra samma sak som de som når framgången. Abbas framgångar på sjuttiotalet, för att ta ett viktigt exempel, skapade ett större intresse för musik för folket i landet vilket i sin tur leder till fler utövare och därmed större chans att vissa av dem slår igenom. När de nya utövarna når sin framgång sker samma kedjereaktion igen. Ännu fler människor blir inspirerade till att göra vad deras idoler har gjort.

Ett annat resultat av de svenska framgångarna är musikskolorna som grundats de senaste 10 åren. Ett relativt unikt koncept, internationellt sett, är låtskrivarskolorna i landet där det varje år produceras ännu fler potentiellt framgångsrika och populära musiker. Återigen sätts kedjereaktionen igång och Sverige är i toppskiktet av den populära musikvärlden för att stanna.