Svensk musiks historia

Musik har skapats sedan urminnes tider överallt i världen och så även i Sverige. Klassisk musik kan man spåra så långt bak som till medeltiden tack vare väl bevarade notdokument. I Sverige finns klassisk musik nedskriven från 1600-talet. Under samma århundrade blev folkmusiken populär på landsbygden. Denna typ av musik kategoriseras ibland som melodier utan upphovsman. År 1686 förbjöds slagverk och andra militärt orienterade musikinstrument i vilket har lett till en brist på rytmiska instrument i den svenska folkmusiken. Dessa saker skulle kunna vara en del av förklaringen till varför svensk musik numera är så fokuserad på melodi och inte lika rytmisk som musiken är i vissa andra delar av världen.

Schlager

Close up of a disco ball

Ordet “schlager” är tyska för “slagdänga” och beskrivs som en lättlyssnad hitlåt med fångande refräng. Rock och pop utvecklades under 1950-talet och den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest startade år 1956. Den nationella deltävlingen i Sverige kom att kallas “Schlagerfestivalen” men har på senare tid bytt namn till Melodifestivalen. Sverige är det näst mest framgångsrika landet i denna tävling med totalt 6 vinster.

Populärmusik och jazz

Jazz uppstod i den afroamerikanska kulturen runt sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet. Jazzen kom senare till Sverige och hade sin guldålder på 1950-talet med musiker som Monica Zetterlund och Rune Gustafsson. Numera är klubben Fasching en av de främsta jazzlokalerna i landet.

På 1970-talet började populärmusiken att ta fart i form av dansband, country, rock och pop. Popartister som Björn Skifs och Abba slog igenom och Abba inspirerade hela världen och framförallt Sverige vilket bidrog till att popgenren fick fäste och fortsatte att utvecklas till att bli den största genren i Sverige.

På 1980-talet tog Roxette över stafettpinnen inom pop och framgångarna fortsatte. Detta årtionde växte även hårdrocken och hiphopen fram i landet. Sverige producerade ett flertal rockband som fick internationella genombrott, exempelvis Europe med låten The Final Countdown som blev en världshit.

Under 2010-talet har den elektroniska musiken växt fram och blivit dominerande i Sverige. Elektronisk dansmusik eller pop med elektroniska inslag av synth och programmerade trummor är ledande inom popindustrin för tillfället.