Muséet som hyllar den svenska popkulturen

Talar man med icke-svenskar om vad de känner till om Sverige är det sällan landet i sig eller kungahuset som kommer på tal, utan snarare svenska företag som IKEA, H&M och den enorma radda musikartister som det i övrigt folkfattiga landet producerat i överväldigande antal. Med stora framgångar i Eurovisionsfestivalen, inte minst tack vare ABBA, uppmärksammade popvärlden tidigt det nordiska landet och med en lång tradition av statlig musikutbildning och stort deltagande i körer och orkestrar har svenskarna förtjänat en framstående plats på pop-himlen.

År 2013 hedrades detta fenomen med ett ståtligt museum på Djurgården i Stockholm, inte långt från Skansen, som man döpt till Swedish Music Hall of Fame där man hyllar de många kompositörer och artister som gjort Svedala till en av världens främsta musikproducenter.

museum on DjurgardenMuséet täcker hela 2 100 m² och drivs av Svenska musikskattens hus och här kan besökaren lära sig om svensk modern musikhistoria från 1920-talet fram till våra dagar. Eftersom mycket har hänt i musikvärlden under de senaste årtiondena har man som kriterium att en artist måste ha en minst tjugoårig karriär på nacken för att delta i utställningen och idag kan man se stora namn som Ebba Grön, Roxette, Robyn och Neneh Cherry samsas om utrymmet med Evert Taube, Jussi Björling och Cornelis Vreeswijk. Svensk musikhistoria är fantastiskt varierad och muséet uppskattas lika mycket av svenskar som utländska besökare.

En stor del av muséet är tillägnat ABBA och gruppen har ett eget Abbamuseum huserat i byggnaden. Tack vare samlingsalbum och den stora musikalsuccén Mamma Mia, både på scenen och vita duken, är det just denna grupp som är huvudattraktionen och folk i alla åldrar från världen över kommer hit för att lyssna och lära sig om gruppen samt shoppa bland de hundratals ABBA-attiraljerna som finns att tillgå i muséets butik. Sverige har sannerligen gjort sig förtjänt en plats i den internationella musikhistorien!