Max Martin: svensk kung av pop

Max Martin, eller Martin Karl Sandberg som han egentligen heter, är en av den svenska popmusikens absoluta hit-gurus och han har lyckats få hela 64 hitlåtar, av vilka 22 hamnat etta på den amerikanska topplistan genom åren.

Musikkarriären började lite trevande med ett band som hette It’s Alive och även om få kommer ihåg det idag, fick det in Max i musikindustrin på allvar. Snart började han skriva poplåtar åt olika artister och fick till och med en inbjudan av Michael Jackson om samarbete, vilket i sin tur ledde till vidare kontakter med stora namn som Backstreet Boys.

Det största genombrottet Max Martinkom med en demotejp med en låt som hette Hit Me Baby (One More Time) som efter diverse avslag hamnade hos en ännu tonårig nykomling på popscenen som hette Britney Spears. Efter en ommixning och nedkortning av namnet blev låten en jättehit och räknas idag som en av världens femtio bästsäljande hitlåtar i alla tider!

Idag har Max Martin arbetat med många av de största stjärnorna i den internationella popvärlden och för att bara nämna några namn så kanske Taylor Swift, Def Leppard, Kelly Clarkson, Celine Dion och Katy Perry känns igen. Han ligger trea på listan av USAs artisters mest framgångsrika låtskivare efter John Lennon och Paul McCartney och har vunnit otaliga priser för sina framgångar.
År 2016 tilldelades Max Martin det prestigefyllda Polarpriset för sitt framgångsrika bidrag till musikvärlden av kung Carl XVI Gustaf och inget ser ut att stoppa denna hitmakare att fortsätta producera succé efter succé.

Stjärnorna står i kö för att få arbeta med Max och så här i efterhand visade det sig att den unge tonåring som var så övertygad att han skulle lyckas att han hoppade av skolan, hade rätt. Inte dåligt jobbat för en kille från Stenhamra som började sin musikkarriär genom att som barn lära sig spela valthorn via Kommunala Musikskolan!