Hur Sverige blev ett kraftverk för livemusik

Svenskars förmåga att ta till sig utländska influenser kommer från en kultur med öppenhet, ett premierande av uppfinningsrikedom sedan frihetsrörelsen i början på 1900-talet och det nya kunskapssamhället som utvecklade sig delvis på grund av vissa politiska reformer. På grund av Sveriges storlek sker dessutom en automatisk vilja att söka sig till vad som sker utanför. I mitten på 1900-talet när jazz och popmusik började slå igenom utomlands började man ta till sig och konsumera detta även i Sverige. Det resulterade i en attraktionskraft för utländska artister som ville komma hit och spela. Besöken av utländska storheter ledde i sin tur till en vidare utveckling av det inhemska musikintresset som i sin tur skapade ännu mer öppenhet, kunskap och attraktion.

Det växande musikintRed neon sign with live music text on wall glowresset i Sverige fortsatte att bereda väg för en livemusikkultur i form av egna internationella framgångar i främst Abba, Roxette och Ace of Base. Arenor började byggas för att kunna locka hit de absolut största artisterna och för att kunna arrangera stora och maffiga upplevelser. Globen i Stockholm invigdes år 1989 och har lockat till sig storheter som Frank Sinatra, Celine Dion, Rihanna med flera.

Som vilket växande marknad som helst har Sveriges efterfrågan lett till ett växande utbud och till en födelse av fler inhemska framgångar. Fler och fler musikfestivaler arrangeras, fler och fler arenor byggs för konserter och sida vid sida av detta är intresset för musiken under stabil tillväxt. Även restaurangvärlden har blivit trendig och har växt i Sverige de senaste åren vilket leder till ett större utbud av kombinationen av mat och livemusik på nyare restauranger och pubar.

En av de viktigaste ingredienserna i denna tillväxt tror vi är den svenska mentaliteten som uppmuntrar uppfinningsrikedom, kreativitet, nytänkande och ny musik i största allmänhet. Denna mentalitet innefattar även öppenheten vi har nämnt. En öppenhet som välkomnar det mesta.