Festivaler och musik-event i Sverige

Sverige erbjuder en hel del sköna festivaler runt om i landet. Festivalkulturen har växt en del de senaste 15 åren och numera bokas de största artisterna och banden. På grund av våra väderförhållanden i landet sker de flesta festivalerna på sommartid då de gärna hålls utomhus. Det går dock att hitta festivaler och andra musik-event inomhus året om. Nedan listar vi några av dessa.

Musik-event inomhus

  • Göteborg Sound Festival, Trädgårn, Göteborg.

En metalfestival som firar det klassiska “The Gothenburg Sound” som skapades i början av 90-talet av band som At the Gates och är numera en väldigt populär musikgenre inom rock. Festivalen arrangeras i januari.

  • Umeå Open, Umeå.

2780854da5fabaa739f7d1b69f25d9e3Med 8 scener runt de centrala delarna av staden uppe i norra Sverige är Umeå Open Sveriges största popfestival inomhus. Festivalen arrangeras i april.

  • Rookiefestivalen, Hultsfred.

Denna festival arrangeras i oktober av studenter på Linnéuniversitetets Music & Event Management program med målet att ge oetablerade band en chans att synas tillsammans med mer etablerade artister på samma scen.

Festivaler på sommaren

  • Peace and Love, Borlänge.

Då Hultsfredsfestivalen, en av Sveriges historiskt mest populära festivaler, lade ner för ett antal år sen tog Peace and Love chansen att etablera sig. Vilken succé det blev! Denna kultur- och popfestival växte oerhört snabbt till att bli den mest populära festivalen i landet under några år med runt 50,000 besökare som rekord.

  • Sweden Rock, Sölvesborg.

Detta är tveklöst en av de största festivalerna sett till frekventa besökare. Festivalen rymmer över 40,000 besökare och är internationellt känd med bokningar av de största rockbanden som Black Sabbath, Aerosmith, Judas Priest, Kiss och Deep Purple.

  • Summerburst, Stockholm och Göteborg.

En av de nyare festivalerna, Summerburst, har arrangerats sedan 2011 och fokuserar på den trendiga elektroniska musikgenren som växt till att bli en av de mest populära i Sverige. Festivalen startade som en en-dagsfestival endast i huvudstaden men har nu växt till att arrangeras både i Stockholm och Göteborg över två dagar i vardera stad.