Den svenska rapsodin på kortvågsradio

swedish_rhapsody_by_n30nzombie-d2z52j5Sedan första världskriget har man använt sig av illegala kortvågsradio-meddelanden eller sändningar varav vissa kan snappas upp och lyssnas på än idag. Många tror att flera av denna typ av meddelanden används som hemliga meddelanden för spioner uppbyggda av konstiga ljud, morsekod, musik och mänskliga röster. För många människor är det en kuslig upplevelse att lyssna på dessa gamla meddelanden, medan för vissa kanske det kan betyda någonting viktigt.

Ett av de mest kända av den här typer av meddelanden är den svenska rapsodin, eller “The Swedish Rhapsody”. Denna sändning anses vara den kusligaste av dem alla. Sändningen kommer ifrån sjuttiotalets Polen och består av en flickas röst som läser upp siffror på tyska och som helt plötsligt avbryts av ordet “achtung!” som betyder “var uppmärksam!”. Sändningen består även av Midsommarvakan, eller “Svensk rapsodi nummer 1 för stor orkester, op19” och är ett orkesterstycke av den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Midsommarvaka komponerades under juli till oktober 1903 och är tillägnad Hugo Alfvéns bror Gösta Alfvén.

Musikstycket har under namnet Swedish Rhapsody fått en internationell spridning i populär-musikaliska sammanhang. Ett sådant exempel är genom ett arrangemang av Percy Faith som år 1953 gav ut en singelskiva där A-sidan var Swedish Rhapsody och B-sidan Song from Moulin Rouge. Den senare kom på förstaplatsen på USA:s singellista. Swedish Rhapsody spelades även in 1954 av Mantovanis orkester och detta arrangemang publicerades av Nordiska musikförlaget samma år. Ett tema från Midsommarvaka används dessutom i Mah Nà Mah Nà som är en italiensk hit från slutet av 1960-talet. Brittiska rockbandet Deep Purple har även använt temat i en liveversion av sin låt Lazy.

Hugo Emil Alfvén föddes den första maj 1872 i Stockholm och dog den åttonde maj 1960 i Tibble i Leksand. Han var en svensk tonsättare, violinist, dirigent och målare och son till skräddarmästaren Anders Alfvén som dog 1881 och till Lotten Axelsson Puke som dog 1913.