Är Sverige fortfarande musikindustrins framtid?

När Internet blev en möjlighet för alla att tillgå, kom även piratkopieringen till världen. Musikindustrin var hotad. Folk slutade köpa CD-skivor och började ladda ner gratis från nätet. Sverige blev lite av “piratkopieringens huvudstad” med den svenska webbsidan The Piratebay som startade år 2003. Musikindustrin såg en kraftig nedgång i marknadsvärde och skivbolag och musiker var oroliga.

6358624155746048241907330677_spotify-logo-horizontal-blackDet problem som Sverige var med och bidrog till var dock Sverige även med och löste. År 2008 kom Spotify, en streamingtjänst på nätet. Spotify har nu bidragit till att streaming har blivit förstavalet av medium för att lyssna på musik i världen. Denna tjänst är billig för användarna och den betalar upphovsmännen. Procentuella marknadsinkomsterna för inspelad musik i Sverige var år 2014 endast 15% för CD-skivor eller vinyl, 4% för nedladdning (köp av musik online), 1% övrigt och hela 80% för streaming. Detta säger någonting om musikindustrins framtid. Sverige har insett att det återigen sker en stor övergång i hur människor lyssnar på musik, likt övergången från vinyl till CD en gång i tiden. I detta avseende är Sverige ledande i sin vision och överger de äldre arbetssätten till fördel för de nya i ljuset av denna insikt.

I övrigt fortsätter svenska låtskrivare och musiker att producera en stor del av den mest populära musiken i världen. Sverige exporterar hitlåt efter hitlåt, inte bara till USA utan även till Japan och Sydkorea där popmusiken, även kallad J-pop för Japan och K-pop för Sydkorea, är enormt stor och där människor fortfarande spenderar mycket pengar på både CD-skivor och andra handelsvaror relaterade till deras favoritmusik.

Med en mängd kvaliteter i musiken, en mängd duktiga producenter av exporterad musik och med en ledande aktör på streaming-marknaden i Spotify ser framtiden för Sveriges musik ljus ut. Det är därmed även otvivelaktigt så att Sverige mycket väl kan vara just musikindustrins framtid.